perjantai 24. helmikuuta 2017

Ruoka-, juoma- ja lisäravinnejuttua. Ei mikään kahden lauseen kirjotus..

Itellä nyt täysin salitreenitön kausi lääkärin käskystä, joten mitään treenipäivityksiä on turha hetkeen odotella. Useamman päivän oon miettinyt, et mitä tänne kirjottelis. Tuntuu niin ankeelta avata tää bloggeri, kun ei oo mitään treeneihin liittyvää kirjotettavaa :( Onneks koiran kanssa ulkoilua ja vattalihasten tekoa on ainakin tullut tehtyä.

Omista ruokailuista tähän voisin hiukan kirjoittaa ja jatkaa sitten noihin makroihin etc juttuihin. Itellä siis nyt hiilarit alhaalla. Viime viikko ja tän viikon alku meni nostaessa hiilareita ylös ja laskemalla takaisin alas. Eli suoritin siis tankkausviikon niin sanotusti. Tossa kun sen 7 vai 8 viikkoa olin niin matalilla hiilareilla, niin eipä niitä viitsi päivässä nostaa taas pilviin. Siittä ei yleensä kovin hyvä heilu. No eniveis, jatketaan.

Oon jo monta kertaa miettinyt ja ajatellut itseasiassa vähän kirjoittavani jostain tän kaltaisesta, mut se on sitten vaan jäänyt. Nojoo, on mulla jotain tän tyylisiä postauksia, mutta nyt jos koittas asiaan syventyä hiukan enemmän ja raapasta hiukan pintaa syvemmältä.. 

Äkkiseltään nyt siis tästä ravintopuolesta tulee sellaset asiat mieleen, ku hiilarit, proteiinit, rasvat, vitamiinit etc muut sellaset ja vesi.

Alotetaan uudesta muotisanasta; Proteiini. Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinijuoma, proteiinipasta, proteiinileipä, proteiinipannari.....protskusitä ja protskutätä. Joo, emmä sitä sano, että proteiini olisi tarpeeton, ei todellakaan. Sitä kuitenkin hehkutetaan mun mielestä ihan liikaa ja jokapaikkaan sitä nykyään tungetaan. Laitan tähän hyvän esimerkin alle. JA mikäs sen parempi esimerkki, kun MAITORAHKA  8) (kuvat ja tuotetiedot Valion sivuilta.)


Huomatkaa; PROTEIINIrahka. Tähän vähän tuotetietoja vielä..

Energia kcal80 kcal
Rasva0,2 g
Josta tyydyttynyttä0,1 g
Hiilihydraatit9,6 g
Josta sokereita9,6 g
Ravintokuitu(alle) 1 g
Proteiini11 g
Suola0,1 g
Laktoosia0 g
En tiedä, miks toi heitti noi nyt tohon sivuun, mut lukee sen nyt siitäkin. Lihavoin tuon proteiinin ja kaloreiden määrän tosta. Siinä on nyt siis PROTEIINIrahka. Sitten siirrytään ihan normaalin maitorahkaan;
Energia kcal60 kcal
Rasva0,3 g
Josta tyydyttynyttä0,2 g
Kertatyydyttymättömät rasvat0,05 g
Monityydyttymättömät rasvat0,01 g
Hiilihydraatit4,3 g
Josta sokereita4,3 g
Ravintokuitu0 g
Proteiini10 g
Suola0,1 g
Laktoosia3,3 g

Että semmosta. PROTEIINIrahkassa on siis vain yksi gramma /100g tuotetta enemmän proteiinia, kun normaalissa maitorahkassa.  Kaloreita on enemmän ja hiilareitakin n. tuplaten. Mä puhun noista PROTEIINIrahkoista ite aina makurahka-nimellä. Onhan ne käteviä sen suhteen, että jos pakko napata kaupasta eväs, niin mielummin tollasta maustettua syä kun tota perusrahkaa ilman mitään. No, ehkä pointti tästä proteiinihypetyksestä tuli esille kumminkin. Niinjoo ja onhan noissa rahkoissa hintaeroakin jonkun verran...En nyt tarkkaan muista, mutta perusrahka huomattavasti edullisempi. Että sekin vielä ;)

Proteiini on hiilarien ja rasvojen kanssa ne ravinnon abcykskakskolme.  No mikä se protsku sitten on? Valkuaisaine, solujen rakennus- ja korjausaine. Se ylläpitää lihasmassaa, mutta ikävä kyllä liiallisella käytölläkin on haittapuolensa; Keho voi kuivua ja munuaisetkin rasittua. Liikaproteiini kehossa myös muuttuu fätiksi. No kuinka paljon sitä sitten kannattais syödä? 1-3g/per painokilo noin suurinpyörtein ois ihan jees. Perus Perttu-Liisa, joka tekee toimistotyötä ja lenkkeilee kaksi kertaa viikossa ei siis tarvitse niin paljon proteiinia kun esimerkiksi Essi-Elmeri, joka käy salilla 10krt viikossa tekemässä kahden tunnin treenin. Proteiini on hyvä jakaa pitkin päivää, vähän jokaiselle aterialle. Kuten sanoinkin, niin proteiinin tarve vaihtelee ja varsinkin  ne ketkä sitä eivät paljoa tarvi, saavat päiväannoksensa helposti täyteen ilman mitään proteiinilisiä. Ei sillä, että ne lisäravinneprotskut mitään huonoja olis, mutta ilmankin pärjää. Saa sitä roheiinia kuitenkin niin monesta asiasta; lihat, maitotuotteet, pähkinät, palkokasvit ja munat mm.

Eli tiivistettynä; proteiini on hyvä ja tarpeellinen, kun sitä ei vedä yli äyräiden. Sitä ei siis TARVITSE vetää määräänsä enempää, koska hyödyt muuttuvat haitaksi.

Sitten mennään  osioon hiilihydraatit. Ihmisen tärkein energianlähde ja jos tehään perustallaajalle perusruokaohjelma, niin iso osa siitä onkin hiilaria. Jos proteiini on nykyajan muotisana, niin hiilihydraatti taitaa olla nykyajan kirosana. Moni tuntuu karsastavan sitä, "koska hiilarit lihottaa". Ja vitut ne ketään lihota. Oikeenlaisella ja oikeilla määrillä hiilari on parasta polttoainetta ja kuten jo kirjotinkin, niin se tärkein energianlähde. Nykyään on karppauksia, atkinsindieettejä etc mitkä on varmaan osasyyllisiä siihen, että hiilareita katotaan vinoon niin paljon. "no miksi sä sitten ite oot vetänyt hiilarit alas"- joku varmaan aattelee. Noh, ensimmäinen syy on tää mun maha ja ibs. Hiilarit saa mulle aikaan ihan jäätävän pöhön ja nestemäärän kehoon. Pierettää ja paska lentää kun varpusparvi. Kyllä mä nekin otan mukaan taas kuvioihin, mutta nyt kiitos hetki ilman turvotusta ja pöhöä. Mulla ei kumminkaan vaikuta hiilarittomuus ( tai siis vähäinen hh saanti) mitenkään jaksamiseen tai treenaamiseen, ainakaan vielä niin ei ole käynyt. No mutta takasin aiheeseen. Kroppa käyttää hiilareita aika paljon jaksaakseen eli niitä olis hyvä myöskin siittä ruoasta saada ( pastat, riisit, perunat, kasvikset, marjat etc). Hiilaria on jopa siis tosi helppo saada ihan perusruoistakin. Jos tässä kohtaa vielä miettii, että "miksi  hiilareita", niin voi ajatella myös, että miksiköhän esim. monet urheilulajit ja niiden edustajat tankkaavat ennen kilpailuja hiilareita=jotta ne jaksaa paremmin, thats why. Hiilaria saa myös ihan purkista jauheena, jos ei muuten uppoa tai jos sellaista määrä ruokaa ei vaan saa alas. Itelle se on ollut pelastus niinä aikoina, kun ruoka ei vaan yksinkertaisesti maistu. Ja noi lisäravinnehiilarit kun tulee nautittua nestemäisenä, niin ne ei myöskään turvota ihan niin pahasti, ainakaan meikäläisellä. Silti kyllä kun hiilareita syön, niin ihan ruoasta ne otan lähes poikkeuksetta.
Hiilareista ja esim glykeemisistä indekseistä voisin kirjoittaa myös aamuun asti, mutta pari pääpointtia nyt ainakin ehkä tuli selväksi.

Tiivistys hiilareista: pääasiallinen  energianlähde kropalle ja ne ei lihota kun niitä syö oikein. Pari esimerkkiä;  Viis juustohampparia, kolme omar-munkkia, purkki nutellaa , pellillinen ranuja kalapuikkojen ja eineslihapullien kanssa EI OLE SAMA kuin se, että syöt puuroa, leipää, riisiä/pastaa/perunaa, kasviksia ja hedelmiä. 

Sitten osio nimeltään rasvat.
Pehmeät rasvat ja kovat rasvat. Eläinrasvat ja kasvisrasvat. Semmone hyvä nyrkkisääntö olis, et kalaa lukuunottamatta eläinrasvat ovat kovia, kun taas kookosta lukuunottamatta kasvisrasvat ovat pehmeitä. Ja ne pehmeäthän on niitä, joita hyviksikin kutsutaan.  Ja jos terveyttä mietitään, niin sillä todellakin on merkitystä, syödäänkö  kovia vai pehmeitä rasvoja.  Kovat rasvat saattaa nostaa esim. kolestrolia ja verenpainetta, mikä taas ei oo pehmeille rasvoille ominaista. Tästä mulle tulee heti mieleen juurikin nää vähähiilariset dieetit, mm. ketoosi, joissa  hiilarit korvataan pääosin rasvalla. Ei siinä mitään, mutta kun ne hiilarien tilalle tulleet rasvat ovat  pekonia, kabanossia, juustoja, meetwurstisiivuja, kebabia niin mennään jo metsään. No joo, laihtuuhan noillakin ketoosia vetäessä, mutta ei sillä oo kyllä mitään tekoa terveellisyyden kanssa. Myös vähähiilarisilla ruokavalioilla on hyvä muistaa, että käytetään niitä hyviä rasvoja!! Enkä mä sitä että koskaan ei sais noita kovia rasvoja vedellä, mutta mitä tota someakin seurailee niin....metsään menee ja suurella osalla, ikävä kyllä."Hyvä tää ketoosidieetti, kun saa syödä paljon pekonia ja kaikkee ihanan rasvaista". Niimpä niin..
Rasva on tärkeä myös, ihan niinkun hiilarit ja proteiinikin. Naisilla se vaikuttaa oleennaisesti jo ihan hormoneihinkin.  Suorituskykyyn vaikuttaa negatiivisesti helposti, jos rasvaa saa liikaa tai liian vähän. Tässäkin siis se kultainen keskitie on hyvä.

Tiivistys; rasvaakaan ei ole siis syytä välttää. Senkin kun vain valitsee oikein edes suurimmaksi osaksi, on jo jotain!

Vitskuista nyt voin kans jonkun pienen präntin tähän laittaa, onhan nekin kummiskin aika oleellisia asioita ravinnossa. A-,D-,E- ja K-vitamiinit on rasvaliukoisia kun taas  B ja C on vesiliukoisia.Vitskuissa harvemmin on yliannostuksen vaaraa, mutta A-vitsku on sellanen, et saattaa aiheuttaa jopa jotain hallaakin, mm maksaan.  D-vitaamiinissa sitten taas puutostila on yhdistetty useimpiikin sairauksiin.  Salipirkot ja -Pekat yleensä saa silti ravinnosta suurinpiirtein kaiken tarvittavan, mutta purkista sitten ainakin, mikäli ruoasta ei. Kuten noi energianlähteetkin, niin mielummin aina ruoasta, eikä siitä purkista. Ruoasta saadut vitamiinimäärät harvemmin myöskään antaa aihetta pelkoon yliannostuksista. ( B ja C erittyy kehosta siis esim. hikoilun ja virtsaamisen mukana). En ala tähän nyt sen kummemmin erittelemään, mikä vitsku tekee mitäkin, mut laitetaan muutama esimerkki mitä hyötyä niistä vois vaikka olla; solujen toimintaan vaikuttavia, veren hyytymiseen vaikuttavia, (rasva)aineenvaihduntaan vaikuttavia, luustoon vaikuttavia. Eli joo, syökää vitskunne!

Ja sitten kun aina kaikki sanoo; juo vettä. No miks? Koska; liian vähäinen nesteen nauttiminen kuivattaa. Nojoo, liiallinen veden juonti saattaa kyllä turvottaakin sitten taas. Treenajilla kun liikkumista tulee enemmän, niin voi sitä vettä juoda myöskin hieman perus Kerttua enemmän. Kehossa vesi säätelee lämpötilaa, liittyy aineenvaihdunnan tapahtumiin ja erilaisten tasapainojen ylläpitämiseen (mm. natrium-kalium).

Siinä ois nyt aika tollaset...suppeet kirjotukset noista, mut ehkä jotakin aukes hiukan.

Sitte jos vielä "muutama sana" lisäravinteista. Niitä on ihan tolkuton määrä; pillereitä, kapseleita, pulvereita ja juomia ja mitä kaikkea. Toisille ne on vähemmän tarpeellisia kuin toisille. Osa kokee saavansa niistä tosi isot hyödyt mm. treeneihin, kun taas toiselle ei. Enkä ala kaikista eri lisäravinteista tähän nyt kirjoittamaan, mutta vaikka niistä, et mitä ite oon käyttäny/käytän ja mitkä nyt olis niitä yleisimpiä mitä kuulee käytettävän. Hiilareista, protskuista ja rasvasta puhun tässä myös hiukan, kun nekin nyt on oleellinen osa treenarin elämää ja liittyy siihen treeniinkin. Mä en ite ole mikään lisäravinteiden kuningas, mutta jotain tietoa osasta niitäkin on tähän kuuppaan tarttunut.

Ennen treeniä ite välttelen nopeita hiilareita ihan verensokereiden takia. Ettei ne nouse nopsaan ja laske yhtä nopeesti. Reenihän siinä menee helposti piloille ja uskoisin, etten ole ainoa joka tämän on huomannut. Kuitenkin niitä hiilareita on hyvä syödä ennen treenihetkeä, että se kroppa ja lihakset olis "tankattu". Kuinka paljon ennen treeniä sitten kannattais syödä? Treenistä riippuen tunnista ylöspäin. Mulla on ollut käytössä joskus treenilaturi, eli pulveri joka sekoitetaan veteen ja nautitaan ennen treeniä. Ite käytin Supermassan Prezonea ja se on kyllä hyvä tuote ja mua se ainakin potki kivasti!

Prezone pitää sisällään ihan hirveästi tavaraa. On kofeiinia, leusiinia ja isoleusiinia, kreatiinisitraattia, beeta-alaniinia ja pajon muuta. Kofeiini piristää, Leusiini, Isoleusiini ja valiini-yhdistelmästä saa hyvät aminohapot lihaskasvuun, Kreatiinisitraattiyhdiste lisää suorityskykyä kun taas beeta-alaniini vaikuttaa lihaskestävyyteen. Supermassan sivuilta voi tutustua tuotteeseen paremmin. Ja voinkin vain suositella kyseistä tuotetta.  Sanoin aikasemmin, että tuote potki hyvin ja sillä tarkoitan sitä buustia ja pirteyttä. Lisäksi siittä tulee eri puolille kehoa sellasta ärsyttävän kivaa pistelyn tunnetta, joka kieliikin siittä, että tuotteessa on tota beeta-alaniinia.

Ja vaikka ite liputan Prezonen puolesta, preworkout-valmisteita on pilvin pimein muiltakin valmistajilta. Ite oon muutaamaa erilaista kokeillut ja toi on kyllä antanut parhaimmat buustit.

Kuva ja tekstilainaus supermassnutrition.com

"PREZONE on markkinoiden kehittynein tehonlisääjä, jonka avulla saat harjoittelustasi kaiken irti. Valtava lisäenergia, uskomaton keskittymiskyky… PREZONE saa aikaan ennenkokemattoman boostin!"

Treenin aikana mä tykkään käyttään BCAAta. Se on juurikin toi aminohappoyhdiste, jota tossa Prezonessakin on eli leusiini, isoleusiini ja valiini-sekotus. Noissa voi joskus lisänä olla L-glutamiiniakin ja se on hyvä sitten taas keholle vaikka kovissa treeneissä ja moni popsii sillonkin jos alkaa flunssan oireita tulla. Ite käytän tota bcaata, koska oon todennut, et treenit kulkee kyllä hyvällä temmolla alusta loppuun asti. on sitten perus pumppitreeni tai se kolmen tunnin lajitreeni. Tällä hetkellä käytössä Fitness villagen 8:1:1 bcaa.
Kuva; fitnessvillageshop.fi

Supermassilta löytyy myös tämmönen treenin aikana nautittava drinksupulveri, nimeltään Intrazone. Sitä en oo ite vielä testannut, mut kokeiluun tulee jossakin vaiheessa.

                                                     


"INTRAZONE:n ultravahva aminohappomatriisi lisää dramaattisesti harjoittelun aikaansaamia anabolisia vasteita. Lisäksi INTRAZONE nopeuttaa palautumista, vähentää lihasarkuutta ja hillitsee lihasväsymystä. INTRAZONE auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeammin!"

Supermassnutrition.com
Treenin jälkeen mä vetäsen huiviini Supermassan Afterzonen. Se sisältää hiilareita ja proteiinia molempia ja näinollen saa heti täytettyä ne salilla tyhjätyt varastot(=glykogeeni). Hiilareita ja proteiineja on erilaisia ja näistä tutuimmat varmaan mm. malto ja hera. Afterzonessa myös noi välttämättömät aminot mukana ja on myös sitä L-glutamiiniakin, josta aiemmin puhuin. Ihan parasta palkkaria ja ihan heti en pois vaihda!!
                                                             

                                                   

"AFTERZONE:n monipuolinen aminohappo-proteiinihydrolysaattisekoitus on kehitetty aikaansaamaan välitön lihasanabolian lisääntyminen. Tuotteeseen on lisäksi sisällytetty lukuisia muita anabolisia ja antikatabolisia yhdisteitä. AFTERZONE maksimoi lihaskasvusi!"
Supermassnutrition.com

Kuka näitä sitten tarvii? No, ei välttämättä kukaan, mut ainakin itelleni oon kokenut olevan hyödyksi. Niin treenien läpiviemiseksi ja siitä palautumiseksi. Onhan näitä purkkeja ja purnukoita jos jonkinlaista ja siks juuri koitin tiivistää vähän näihin jotka itellä on käytössä. Niinkun sanoinkin aiemmin, niin jollekin toimii yksi ja toiselle toinen. Se selviää kokeilemalla. Monesta lisäravinteesta ja niihin kuuluvista ainesosista on tehty jos jonkinmoista tutkimusta ja siihen päälle sitten vielä mielipiteet, niin en sanoisi, että mikään olisi se yksi ja oikea vaihtoehto.

Sitten on tietysti näiden lisäksi kaikkea muuta; rasvanpolttajia, niveliä hoitavia tuotteita, diureetteja ja mitä kaikkea. Itellä näiden treenilitkujen lisäki käytössä magnesium ja omegat. Sillon kuin aloin laihduttamaan, niin käytin myös vihreä tee- sekä CLA-kapseleita aineenvaihduntaa buustatakseni. Se tosin onnistuu myös hyvin ilman noitakin. Rasvanpolttajia kokeilin myös ja ne sai kyllä hien virtaamaan salilla. Sain niillä myös kauheat tykytykset ja koska koin haitat hyötyjä suuremmiksi, ni lopetin siihen. Oikean ruokvalion ohella ne ehkä toimivat jollekin, mutta tähän kohtaan sanon taas, että jos olisi pilleri joka laihduttaa, niin ei olisi ylipainoisia ihmisiä. On siis painonpudotusta tukevia valmisteita, mutta ne ei yksinään laihduta.

JA kuten lisäravinteissakin, niin myös noissa protsku/hiilari/rasvajutuissa on asioita, jotka ei oo kiveenhakattuja. Perusjutut kuitenkin tässä nyt toin esiin, että miten mikäkin suurinpiirtein menee noin yleensä. Mm. proteiineissa tuo määrä elopainoa kohden; suurempaankin määrään voi totutella mikäli sille on _oikeasti_ tarvetta. ;)

Notta sellasta. Pitkä teksti ja kiva jos jaksoit lukea loppuun!

2 kommenttia:

 1. Hyvä kun oot taas päivittänyt blogia, pitkästä aikaa kävin lukaisemassa! Mukavasti kirjoitettua suoraviivaista tarinaa sulta irtoaa, sopivasti asiaa + viihdettä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja mukava kuulla, ettei oo blogi jäänyt unholaan vaikka postauksia on tavallista harvemmin nyt tullut :)

   Joo, jos tässä jotai keksis, kun tosiaan reenipostauksia ei nyt hetkeen ainakaan tule..

   Poista